Tök

Nyomtatás E-mail
(0 szavazatok, átlag 0 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2010. február 24. szerda, 12:50

A töknek több száz alfaja, fajtája van. Formában, színben, nagyságban, ízben nagyon eltérnek egymástól. Magját szárítsuk meg, majd sütőben pirítsuk meg. Kiváló csemege!

Főidénye: Májustól novemberig.

Tápanyagai:
Gazdag ballasztanyagokban, káliumban, A-vitaminban és folsavban.
Tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, kálciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, B1-, B2-, C-vitamint, niacint, nátriumban szegény.

Vásárlása: Minél kisebb a tök, annál finomabb és zamatosabb az íze.

Tárolása: Egész tököt vágatlanul, szobahőmérsékleten 3 hétig, feldarabolva fóliába csomagolva A hűtőszekrény zöldséges rekeszében 5 napig eltartható.

Felhasználása: Nincs jellemző, sajátos íze, ezért elkészítésekor alaposan fűszerezzük. Vad- és sertéshúsból készült ételekhez ecetes-cukros lében eltett tököt kínákhatunk. Tökszeletek rántva, sült krumplival, fokhagymás mártással kiadós és finom vacsora, és a gyerekek is szeretik.

Fűszerei: Kapor, cayenne bors, currypor, gyömbér, fokhagyma, citromlé.

 

 

alt

 

alt

 

alt

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Módosítás dátuma: 2010. június 08. kedd, 07:43