Vörös káposzta, lila káposzta

Nyomtatás E-mail
(2 szavazatok, átlag 3.00 az 5-ből)
Írta: Dóri   
2010. június 08. kedd, 10:23

 

A vörös káposzta sok hagyományos ételünk elhagyhatatlan része.


Főidénye: Augusztustól márciusig.


Tápanyagai:
Gazdag ballasztanyagban, káliumban, B6- és C-vitaminban, folsavban.
Tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, kálciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluirt, A-, B1- és B2-vitamint, niacint. Nátriumban szegény.


Vásárlása: Fényes levelű, kemény, tömör fejű káposztát vásároljunk csak meg.


Tárolása: Hűtőszekrény zöldséges rekeszében egészben 12 napig, felvágva fóliába csomagolva 3 napig, sötét pincében 1 hónapig eltartható.


Felhasználás: A vörös káposztát legtöbbször pároljuk (pl. kacsasült mellé).
Különösen zamatos ízét bizonyos fűszerek igen jól kihozzák. Egy szem szegfűszeggel és babérlevéllel megtűzdelt hagymát, köményt, fekete borsot, borókát és citromlevet használjunk. Almával, aszalt szilvával vagy szelídgesztenyével kombinálva vadhúsokhoz igen jól illik. De próbáljuk ki sertéssülthöz, marhasülthöz, liba és kacsapecsenyéhez is.

alt

 

alt